1 adet çatı kiremidi kaç kilo?
Yukarıda görseli verilen ve ülkemizde en fazla kullanılan üst ve yandan kenetlenebilen kiremidin bir tanesinin ağırlığı yaklaşık olarak 3 kilodur. Uzunluk ölçüleri ise 24 cm’ye 41 cm’dir. Peki 1 m2’ye kaç tane kiremit gider, sarfiyat nedir? 1 metrekareye ortalama 15 adet kiremit gider. (ölçüler: 24 x 41 – Kiremit türü: Marsilya)
Eğilme dayanımı standarda göre en az1,2 kN (120 kgf) olmalı. Yangın yönetmeliğine göre kil ürünlerin yanıcılık sınıfı test edilmeye gerek olmadan A1 (Hiç Yanmaz) sınıfıdır.
Kiremit nasıl yapılır, üretilir?
Kiremit üretimi, genellikle kil, kum ve suyun karışımından oluşan bir malzemenin şekillendirilip pişirilmesi işlemidir. Kil, kum ve su belirli oranlarda karıştırılır. Bu karışımın homojen olması, kiremidin kalitesini etkiler. Karışım, kiremit şeklinde form alacak şekilde şekillendirilir. Bu genellikle presleme veya kalıplama yöntemleriyle yapılır. Presleme, kil karışımını belirli bir kalıba sıkıştırma işlemidir.
Şekillendirilmiş kiremitler belirli bir süre boyunca kurumaya bırakılır. Bu süreçte, suyun kiremitten buharlaşması ve malzemenin sertleşmesi gerçekleşir. Kuruma sürecinden sonra kiremitler, genellikle yüksek sıcaklıklarda pişirilir. Pişirme işlemi kiremidin dayanıklılığını artırır ve son formunu almasını sağlar. Pişirilen kiremitler soğutulur ve kalite kontrolü yapılır. Kalıp bozuklukları, çatlaklar veya diğer kusurlar kontrol edilir.
KİREMİTİN DOĞUŞU
Pişmiş tuğlanın kullanılmaya başlaması ile birlikte çatı malzemesi boşluğu yaşandı. Bu boşluk ise Korintlerin Konkav Kiremidi icat edip, kullanmaya başlaması ile dolduruldu. Korintler çatılarımızda kullandığımız bugünkü yuvarlak (alaturka) kiremitlere benzer kiremitler imal ettiler. Tek farkları biraz daha kalın ve büyük boyutlu olmalarıydı. Yapılan araştırmalar ilk kullanılan kiremitlerin 2- 3 cm . kalınlığında, 50 cm . eninde ve 80- 100 cm . boyunda olduğunu göstermiştir. Kiremidi daha sonra Yunanlılar geliştirmiş, onlardan da Romalılar devralmıştır. Batı Avrupa da Romalılar Yunan kiremit formlarını mümkün olduğunca geliştirdiler. Özellikle yuvarlak kiremitte neredeyse bu günkü üretim kalitesine yaklaştıklarını söyleyebiliriz.
Kiremit ve tuğlada ilk standartlar Romalılar tarafından geliştirilmiş ve uygulamaya sokulmuştur.